Bachelor Ontwerp- en Productietechnologie

Ben je benieuwd hoe dingen in elkaar zitten? Ben je geboeid door techniek en tuk op nieuwe technologieën? Is creativiteit jouw middle name en werk je graag nieuwe ideeën uit? Dan is de bachelor Ontwerp- en Productietechnologie de ideale opleiding voor jou!

In de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie maak je een ontwerp van A tot Z: van de eerste tekeningen op de pc tot de praktische realisatie en opbouw. Ontwerp en mechanische vormgeving staan centraal, aangevuld met heel wat ondersteunende technologische vakken. Na je opleiding zal je merken dat talloze bedrijfssectoren staan te popelen om je creatieve ideeën, kennis en vaardigheden in te schakelen!

ontwerp en productie
Een goede studiekeuze maken?

Doe de studiekeuzetest en vind de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Ontwerp- en Productietechnologie, wat houdt de opleiding juist in?

  • Instapcursus mogelijk
  • Voorkennis is geen must
  • Individueel studieprogramma
  • Werkzekerheid: check!

Maken met kennis van zaken

Het ontwikkelen van een goed eindproduct vloeit voort uit een grondige kennis van verschillende vakgebieden. Vanuit een pak kritische vragen breng je die vakgebieden samen in een duurzaam ontwerp:

  • Hoe vat je een creatief idee in 3D-modellen, tekeningen en schema’s?
  • Kan je ontwerp de nodige (geautomatiseerde) bewegingen realiseren?
  • Hoe werk je een efficiënte automatisering uit?
  • Hoe kies je de best passende materialen en componenten? 
  • Welke productietechnieken kun je inzetten om je ontwerp te (laten) bouwen?
  • Hoe kun je de geproduceerde elementen correct nameten? 
  • Hoe kun je de gebruikte materialen testen op hun kwaliteit?
  • ... en is je idee economisch haalbaar? 

De opleiding leert deze kennis en vaardigheden zeer gestructureerd aan, maar ze laat ook veel ruimte voor vrij ontwerp. Van de OPT Maakweek na het eerste semester van het eerste jaar tot het aanbrengen van eigen projecten in de ontwerpvakken, de vormgevingsvakken en uiteindelijk het projectwerk zelf.

De docenten stimuleren je om aan de slag te gaan met eigen varianten van onze AMROD-robots of met andere creatieve ideeën zoals onze befaamde HelikOPTter

 

Techniek for the win

Je wordt zowel ondergedompeld in vakken die zorgen voor een algemene brede basis  – zoals Wiskunde, Communicatieve vorming en projectmanagement  – als in een hele reeks technische vakken zoals Mechanica, Toegepaste mechanica, Materialenleer, Geometrische meettechniek en Automatisering.

De theorie die je verwerft, zet je in bij toepassingen op industrieel niveau in hightech labo’s. Via onderwijsactiviteiten als Ontwerpen en Productietechnologie leggen we de focus op het ontwerp en de mechanische vormgeving. Een grondige CAD-opleiding (AutoCAD – 2D en SOLIDWORKS – 3D) en de grondslagen van verspanende vormgeving komen van bij het begin aan bod.   Al snel wordt dit uitgebreid naar lassen, plaatbewerking, kunststof, metaal 3D-printen en CNC programmatie, dit alles ondersteund door de laatste nieuwe 3D-scanners.

Bedrijfservaring doe je op tijdens je stage van vier maanden in het derde jaar. De keuze van het vakgebied van je stage, de omgeving en of je ze uitvoert in het binnen- of het buitenland, ligt volledig in jouw handen.

Projecten 4 bij Ontwerp- en productietechnolgie
Laat je overtuigen door de studenten Ontwerp- en Productietechnologie

Ontwerp- en Productietechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de bachelor Ontwerp- en Productietechnologie?

Troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Ontwerp- en Productietechnologie

  • Op jouw niveau

    In het begin van het eerste jaar kun je rekenen op persoonlijke begeleiding, die we voornamelijk op je vooropleiding afstemmen. Is je basiskennis Wiskunde van het secundair nog niet uitgebreid genoeg, dan kun je je inschrijven voor onze instapcursus Wiskunde. In het eerste jaar maken we een differentiatie in functie van de vooropleiding. We maken met andere woorden een onderscheid tussen studenten met een technische en een niet-technische vooropleiding. Kom je uit het tso, dan zul je meer wiskundige begeleiding krijgen. Kom je uit het aso, dan krijg je meer technologische ondersteuning.

  • Individueel studieprogramma

    Als student stel je je Individueel Studieprogramma (ISP) samen. Je kiest hoeveel studiepunten je inzet en hoe je die verdeelt over de verschillende jaren. We doen ons best om dat keuzeproces zo goed mogelijk te ondersteunen op basis van je talenten, de uurroosters en je beschikbare tijd. Als bijvoorbeeld blijkt dat je rooster te zwaar is, dan kunnen we altijd aanpassingen doen en eventueel je ISP veranderen.

  • Ondernemen

    Er stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Starten in februari

    Je kunt de opleiding Ontwerp- en productietechnologie zowel in september als in februari starten. Odisee werkt namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Start je in februari, dan kun je ook, mits voldoende vrijstellingen en de nodige zelfstudie, binnen de drie jaar afstuderen. De studietrajectbegeleider bespreekt met jou je mogelijkheden.

Checklist!

Is de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie iets voor mij?

  • Ik heb een brede interesse in techniek en wil voortdurend weten hoe iets in elkaar zit.
  • In mijn vriendengroep - ik bent een echte teamplayer - los ik de problemen op.
  • Ik ben vindingrijk en creatief - met hoofd en handen.
  • In mijn toekomstige job wil ik zelf toestellen/machines bedenken en doen functioneren.
  • Ik heb een hands-on mentaliteit, werk doelgericht en nauwkeurig.
Meisje - nadenkend
Ik haal graag dingen uit elkaar en steek die dan weer in elkaar. Dat klinkt misschien banaal, maar de kennis die ik daarbij opdoe, komt echt van pas. Zo ontdek ik hoe alles in elkaar zit en vind ik inspiratie om toe te passen in mijn eigen projecten.
Vicky
Studente Ontwerp- en productietechnologie
Vikcy Studente Ontwerp- en productietechnologie
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Ontwerp- en Productietechnologie?

Win-win

In samenwerking met de bedrijfswereld organiseren we regelmatig projecten. In opdracht van bedrijven realiseren we bijvoorbeeld ontwerpen van A tot Z. De financiële middelen die daaruit voortkomen, investeren we meteen weer in onze labo’s.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Aalen (Duitsland), Lyon (Frankrijk), Split (Kroatië) en VIA (Denemarken). Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. Voor interessante stageplaatsen kunnen we daarnaast jaarlijks een beroep doen op Arcadis, Sweco, Stendess, Victor Buyck in Eeklo, Meyland in Adegem, Jan De Nul in Aalst, ABC Motoren (scheepsmotoren), Arcelor Mittal en het bijbehorende onderzoekscentrum OCAS.

Auf Deutsch

Een van de hoogtepunten van het derde jaar is een studiereis van een week naar Duitsland, want voor de wereldtop van bewerkings- en productiemachines moet je gewoon in Duitsland zijn. Daar brengen we bezoeken aan bedrijven van topniveau, 's Avonds is er tijd voor ontspanning!

Knelpuntberoep

Momenteel bouwen we een samenwerking met VDAB uit. Afgestudeerden van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie zijn namelijk heel gegeerd op de arbeidsmarkt, omdat het nog steeds een knelpuntberoep is. Haast alle laatstejaars die er niet voor kiezen om verder te studeren, hebben dan ook al een job nog voor ze hun diploma ontvangen.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Ontwerp- en Productietechnologie?

Met een diploma Ontwerp- en productietechnologie op zak vind je gegarandeerd snel werk. Afgestudeerde studenten Ontwerp- en productietechnologie zijn namelijk heel gegeerd op de arbeidsmarkt, omdat het een knelpuntberoep is. Haast al onze studenten hebben zelfs al een job nog voor ze afgestudeerd zijn. Meer dan de helft gaat aan het werk bij het bedrijf waar ze stage liepen.

Waar kun je aan de slag?

  • Engineering
  • Ontwerp
  • Onderhoudsplanning van productielijnen
  • Aankoop/verkoop van technische goederen
  • Research & development (bijvoorbeeld in de staalsector)
  • Werkvoorbereiding
  • Advies en opleiding
  • Kwaliteitsopvolging
Wat na je diploma 1

In welke job kom je terecht? 

Bedrijven uit verschillende sectoren hebben nood aan bachelors Ontwerp- en productietechnologie: de staal- en machinebouw, de auto-industrie, de kunststofverwerkende industrie, de chemische industrie, noem maar op. Het ontwerp, de installatie, het programmeren, testen, regelen en corrigeren van machines en geautomatiseerde processen behoren tot jouw domein. Ook een job als tekenaar of ontwerper, als werkplaatsverantwoordelijke, verantwoordelijke kwaliteit of veiligheid in een commerciële of technische dienst ligt binnen handbereik. Je kunt ook als leraar in het technisch onderwijs aan de slag. Kortom: jobmogelijkheden genoeg! 

Of wil je verder studeren?

Afgestudeerd als bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie? Proficiat! De verderstudeermogelijkheden zijn eindeloos. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je het diploma van master in de Industriële wetenschappen – elektromechanica behalen. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Daarnaast kun je ook verschillende andere opleidingen volgen zoals Industrieel productontwerp, Lasingenieur en Lascoördinator.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Weekplanning

Per week heb je gemiddeld 24 uur les. We proberen twee halve dagen per week vrij te houden, die je kunt gebruiken om samen te komen voor groepswerken, opdrachten te maken of te studeren. De opleiding Ontwerp- en productietechnologie focust voor een groot deel op praktijk. In het eerste jaar bestaat 30% van je contacturen uit labo, in het tweede jaar gaat dit naar 50% en in het derde jaar terug naar 40%. In het tweede semester van het derde jaar doorloop je immers ook je stage van 15 weken.

Technologiecampus Gent

Technologie is de passie die door de campus van Odisee in Gent stroomt, en die passie willen we graag met je delen. Daarom heeft Odisee op haar Technologiecampus sterk geïnvesteerd in modern ingerichte laboratoria en infrastructuur. De labo’s van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie hebben een uitgebreid hightech machinepark. En we blijven regelmatig nieuwe machines aankopen.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek
Een goede studiekeuze maken?

Doe de studiekeuzetest en vind de opleiding die écht bij jou past!